10 tips til studenter

(this blog-post is in Norwegian and is a translation of the last post)


Etter videregående starter mange ferden til universitetet. Dette kan være spennende, men også litt fryktinngytende. Etter å ha studert en liten stund på Sonans tenkte jeg at jeg skulle komme med noen tips som kan hjelpe deg å spare penger, bli sunnere og gjøre livet ditt kanskje litt lettere mens en studerer.

1 – Deltidsjobb

drink-1870139_1280

Å få seg en deltidsjobb gir ikke bare ekstra penger i lommen, men kan også gi andre fordeler. For eksempel, hvis du jobber på et bakeri kan det være at du får ta med deg boller og brød med deg hjem etter dagen er ferdig. Eller hvis du jobber i en klesbutikk får du helt sikkert rabatter hvis du kjøper klærne dine der. Å velge en deltidsjobb litt strategisk kan spare deg litt penger så når lønningen kommer kan du bruke den på andre ting enn mat og klær.

2 – Billig mat

runner-beans-1835646_1280Noe av den billigste maten vi har i verden er plantebasert så hvis du vil spare penger kan du erstatte noe av kjøttet. Kjøp en pakke med enten linser, bønner eller kikerter (fås ofte på steder som Kinsarvik og Global Foods), kok opp all som er i pakken, fordel dem i beholdere og frys ned slik at du har i lang tid fremover. Du kan bruke dette i tacoer, burgere, patèer, steiker, pizzaer, lasagner, med mer. Lager du mye av maten din selv er det mye penger å spare der. Jeg liker å si at du kan enten betale måltidet ditt i penger eller tid.

3 – Enkle og raske måltidsforberedninger

lunch-box-749367_1280En ting jeg liker å gjøre er å lage mye mat på en gang når jeg først lager noe. Da kan jeg bruke det som er til overs som lunsj på skolen dagen etterpå. Jeg sørger også for at jeg gjør alt klart før jeg legger meg. Da er det bare å ta maten når jeg går så slipper jeg å stresse om morgenen.

En annen ting som er ganske greit er tørrvarer som kun trenger varmt vann tilsatt, for eksempel nudler, havregryn, tørrkaffe, etc.

4 – Gratis ting

communication-1927697_1280Mangler du kopper og kar, kanskje til og med et kjøleskap?(!) Da bør du vurdere å gå inn på torget på finn.no for der er det mange som prøver å bli kvitt en del ting de ikke trenger lenger. Det kan koste tid og penger for noen som skal kaste en gammel seng hvis de må leie en bil/tilhenger for å gjøre det, derfor anonseres det en hel haug med ting som gis vekk. Noen har til og med som hobby å hente tingene og selge dem på loppemarked.

5 – Fysisk aktivitet

cycling-655565_1280Har du ikke råd til et medlemsskap på treningsstudioet? Hvorfor ikke løpe eller gå en tur istedenfor? Hvis du er velsignet med regn slik vi er her i Bergen, kan du gå inn på YouTube for gratis treningsvideoer. Her har de alt mulig, fra bodybuilding til yoga. Hvis du synes det er et ork å “gå til trening” hver dag kan du heller gjøre trening som en del av hverdagen. Gå eller sykle til jobb eller skolen. Se på husarbeid som en mulighet til å bevege kroppen og har du unger, klatre i trær med dem.

6 – Forbered deg til timen

still-life-1037378_1280Alle sammen lærer nye ting forskjellig og å finne hvilken metode som fungerer best for deg kan være en utfordring. En ting som pleier å fungere for mange er å lese opp på det emnet som en skal ha. Når du allerede vet hva som kommer kan det være letter å fokusere på hva læreren sier. Lag en ukesplan og gå gjennom notater du skrev sist.

7 – Jeg skjønner ikke!

question-mark-1872634_1280

Hvis det er noe du ikke skjønner under forelesningen, skriv det ned! Deretter når timen er ferdig kan du sjekke hva det betydde. Da trenger du ikke å rote til tankene dine med ekstra ting skal huske.

8 – Skriv sammendrag

Hvis du har tid, skriv et sammendrag etter timen. book-1853677_1280Mange glemmer en del av det som en gikk gjennom og da kan det være lurt med en liten repetisjon med sine egne ord etterpå. Det kan gjøre det lettere å huske ting. Bruk deretter sammendraget som et notat som du leser på når du forbereder deg til neste time.


9 – Finn din notatstil

desk-1209778_1280Det er så utrolig mange måter å lære på og å finne din stil kan være litt tricky. Mange skriver notater underveis i timen, men for min egen del fungerer ikke alltid dette. Når jeg har matte, skriver jeg ned alt læreren går gjennom. Når jeg har samfunnsfag eller engelsk, pleier jeg ikke det, eventuelt skriver jeg noen få stikkord med tegninger. Noen lærer gjennom visuelle inntrykk, andre gjennom hørsel og bevegelse. YouTube-kanalen Crash Course har menge gode videoer om alt mellom himmel og jord og deres videoer er ganske enkle å forstå.

10 – Ta helgene fri!

relaxing-1979674_1280.jpgDet kan være fristende å gjøre lekser i helgene hvis en har mye å gjøre, men prøv å ha noen dager hellige slik at du slipper å bli utbrent. Da kan du komme tilbake på mandagen, med fulloppladde batterier og klar til å starte en ny uke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s